054-4986789

ביטוח לאומי – נכות כללית, שירותים מיוחדים

נכות כללית

קצבת נכות כללית היא קצבה חודשית המשולמת למי שעקב נכות גופנית, שכלית או נפשית נפגע או צומצם כושרו להשתכר ב-50% לפחות וכן לעקרת בית שכושרה לתפקד במשק בית נפגע ב-50% לפחות.

כדי לקבוע את דרגת אי הכושר, יש לעבור תחילה ועדה רפואית שתקבע מהם אחוזי הנכות הרפואית.

מי זכאי?

תושב/ת ישראל מגיל 18 ועד גיל פרישה (וכן צעיר/ה בגיל 18-16 שעבד/ה כ"עובד/ת קטין/ה"), אם מתקיימים כל התנאים הבאים:

עקב ליקוי גופני, שכלי או נפשי, הנובע ממחלה, מתאונה או ממום מלידה, נקבעה לו/לה נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות (או בשיעור של 40% לפחות, כאשר ישנם כמה ליקויים ואחד מהם הוא בשיעור של 25% לפחות).

נקבע כי בשל הנכות הוא/היא לא מסוגל/ת לעבוד או שכושר ההשתכרות שלו/שלה צומצם ב-50% או יותר, ונקבעה לו/לה דרגת אי-כושר בשיעור של 60%, 65%, 74% או 100% (דרגת אי-כושר בשיעור של 75% תיחשב כדרגת אי-כושר בשיעור של 100%).

אין לו/לה הכנסה מעבודה כשכיר/ה או כעצמאי/ת, או שישנה הכנסה מעבודה והיא אינה עולה על 6,331 ש"ח לחודש, נכון ל-2021 (לא כולל תשלום דמי מחלה מהמעסיק).

תושבת ישראל נשואה העונה על הגדרת עקרת בית, שנקבעה לה נכות רפואית בשיעור של 50% לפחות ונמצא שהכושר שלה לתפקד במשק הבית צומצם ב-50% לפחות.

 

כל התהליך לקבלת הקצבה אינו פשוט, אך גם לא מאד מסובך. ניתן לעבור את ההליך באופן עצמאי אם כי מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום אשר מכיר את ניהול התביעות ואופיין כך שזמן הטיפול בתיק יתייעל, סיכויי ההצלחה גדלים והליווי המקצועי מסב נחת לתובע.

 

שירותים מיוחדים

לקצבה לשירותים מיוחדים זכאים גברים ונשים עד גיל פרישה המבוטחים בביטוח הלאומי וזקוקים לעזרה רבה של אדם אחר בפעולות היום-יום (לבישה, אכילה, רחצה, ניידות בבית ושליטה על הפרשות), או שהם זקוקים להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמם או לאחרים.

בנוסף, זכאי לקצבה גם מי שהוא אחד מאלה:

  • מי שמקבל טיפול בדיאליזה פעמיים בשבוע לפחות.
  • מי שהושתל בגופו איבר (כליה, לב, לבלב, ריאה, כבד) או מוח עצם מתורם זר – בחצי השנה שמיום ההשתלה. מי שהושתל בגופו מוח עצם עצמי – שלושה חודשים מיום ההשתלה.
  • חולה אונקולוגי שמקבל טיפול רפואי, מתוך רשימת הטיפולים המופיעים בחוזר נכות 1926.
  • מי שנמצא במוסד שניתנים בו שירותי רפואה, שירותי סיעוד או שירותי שיקום אינו זכאי לקצבה.

קצבת שירותים מיוחדים הנה קצבה המשולמת לאנשים הזקוקים לעזרה רבה של אדם אחר בפעולות היום יום,  הADL (6 פעולות בהם הלבשה, רחצה, אכילה, ניידות והגיינה), סכום הקצבה הינו נגזרת של כמות הפעולות בהן נזקק האדם לעזרה ובאיזו רמה זקוק לעזרה זו.

 

שיעורי הקצבה נכון ל-2021

  • מי שזקוק לעזרה רבה בעשיית רוב פעולות היום יום ברוב שעות היממה, או מי שזקוק להשגחה מתמדת, זכאי לקצבה בשיעור של 50%, בסך 1,427 ש"ח.
  • מי שזקוק לעזרה רבה בעשיית כל פעולות היום יום ברוב שעות היממה, זכאי לקצבה בשיעור של 112%, בסך 3,334 ש"ח.
  • מי שתלוי לחלוטין באדם אחר בעשיית כל פעולות היום יום בכל שעות היממה, זכאי לקצבה בשיעור של 188%, בסך 5,341 ש"ח.

מקבל קצבה בשיעור 188% הזקוק למכונת הנשמה בכל שעות היממה זכאי לתוספת בסך 1,850 ש"ח. למידע נוסף ראו תוספת לקצבת שירותים מיוחדים עבור מונשם במכונת הנשמה.

 

כמו בתביעה לקצבת נכות כללית, גם בתביעה לקצבה שירותים מיוחדים יכול האדם להגיש את התביעה באופן עצמאי וללא ליווי של עורך דין, יחד עם זאת כאמור מומלץ מאוד להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום להכוונה, ליווי מקצועי בדרך להשגת הגמלה וזאת על מנת למנוע דחייה של תביעות והימשכות הליכים.

יודגש כי עורך דין המלווה בתחום, ילווה את התובע גם במידה של דחיית התביעה והגשת ערערים למוסד לביטוח לאומי וכן לביה"ד.

שכר הטרחה בעבור תביעות אלה מוגדר ומוגבל בחקיקה – "הגבלת שכר הטרחה בטיפול בתביעות מול ביטוח לאומי".

נגישות